Grijs eruit, groen erin

Impact

Hoeveelheid tegels:
Makkelijk:
Groene impact:
Sociale impact:
Foto: Randy Dacosta

Grijs eruit, groen erin

Je staat te popelen om te beginnen en ziet jezelf al zitten in die nieuwe groene oase. Nu nog de juiste planten. Maar hoe kies je uit dat enorme aanbod? Geen zorgen. Zelfs de meest doorgewinterde tuinier heeft weleens keuzestress. Samen met het advies van Sandy Adriaenssens van het Proefcentrum Sierteelt helpen we je graag op weg om de juiste plantkeuze te maken.

Wanneer planten?

Het plantseizoen loopt van eind oktober tot eind april. Planten in het najaar geniet de voorkeur; de grond is dan nog warm en planten vormen daardoor al hun eerste wortels. Hierdoor kunnen ze beter tegen droogte. Planten als het net geregend heeft, is dan weer geen goed idee.

Zon of (half) schaduw?

Van zon tot schaduw en van vochtig tot droog: veel hangt af van de situatie in jouw nieuw stuk tuin. Maak op basis daarvan een eerste selectie. Je kan hiervoor de online Plantenzoeker van Velt gebruiken of de plantenlijsten van Ecopedia.

Ook op de plantenlabels bij tuincentra geven icoontjes aan of een plant liever in de zon, halfschaduw of schaduw staat en hoeveel water hij wil krijgen.

Foto: Gents MilieuFront (GMF)
Foto: Gents MilieuFront (GMF)
“Kies voor een basis van inheemse soorten. Probeer vooral ook in te zetten op variatie. Hoe meer verschillende soorten planten in je tuin, hoe meer diersoorten je aan zal trekken."
- Sandy Adriaenssens van het Proefcentrum Sierteelt

Natuurlijk evenwicht

Met planten en bloemen die insecten, bijen, vogels en andere dieren aantrekken, hou je het natuurlijk evenwicht in je tuin in stand. Zo lok je meteen natuurlijke plaagbestrijders naar je tuin. Hoe sterker het natuurlijk evenwicht, hoe minder werk en des te meer tuinplezier voor jou. De natuur regelt zichzelf!

Planten voor elk seizoen

Kies voor een basis van vaste planten. Deze komen elk jaar terug op en moet je maar één keer per jaar snoeien, als ze uitgebloeid zijn in het najaar. Vul eventueel aan met een zadenmengsel of bloembollen. In het meest ideale geval bloeit er elk seizoen iets in je tuin. Vooral in de koude periodes, zoals het voor- en najaar, kan je hiermee het verschil maken voor de insecten en dieren in je tuin.

Een groene gevel is een echte eye-catcher en voegt veel groenwaarde toe aan je straat.

Foto: Sanne de Rooij
Foto: Sanne de Rooij
“Werk in lagen. Wissel lage struiken en bodembedekkers af met wilde bloemen, varens en grotere heesters of kleine bomen. Zorg dat je uiteindelijk een dichte beplanting krijgt, zo droogt de bodem minder snel uit. In het eerste jaar kan je de bodem het best bedekken met houtsnippers of snoeiafval. Hierdoor houdt de bodem meer vocht vast en krijgen je planten meer kans om te groeien."
- Sandy Adriaenssens van het Proefcentrum Sierteelt

Bomen: natuurlijke airco’s

Heb je een groter oppervlak gewipt? Dan kan je ook overwegen om een boom te plaatsen. “Bomen zijn natuurlijke airco’s, parasols en luchtverfrissers. Check bijvoorbeeld de Bomenwijzer, een online tool van het Agentschap voor Natuur en Bos en Inverde, voor een advies voor de juiste boom op de juiste plek. Veel kwekerijen hebben ook goede online databases en kunnen je van plantadvies voorzien. Bomen plant je het best tussen eind oktober en eind maart.

Hulp bij plantenkeuze

Het is niet altijd nodig om nieuwe planten te kopen. Ruil bijvoorbeeld stekjes met de buren of kweek zelf plantjes op uit gekregen bollen of zaden.

Hoeveel planten je nodig hebt, hangt af van de grootte van het ontharde stuk en de uiteindelijke grootte van de planten die je kiest. Reken op ongeveer een tiental plantjes per m2 voor vaste planten.

Liever kant-en-klare inspiratie? Het Ecohuis van Stad Antwerpen heeft een aantal plantcombinaties bijeengebracht in handige infofiches. Je vindt er plantencombinaties voor zonnige plekken en plantencombinaties voor schaduwrijke plekken in je tuin.

Nog meer groenadvies op maat? VELT helpt je graag verder met de juiste plantenkeuze. Stel gerust je vraag via info@vk-tegelwippen.be 

Foto: Johan Van Bellegem
Foto: Johan Van Bellegem
“En misschien nog wel de belangrijkste tip: bij tuinieren zijn er geen fouten. Werkt het niet, dan probeer je het later gewoon opnieuw! Al doende leer je je tuin en de bodem het beste kennen. "
- Sandy Adriaenssens van het Proefcentrum Sierteelt

Deze pagina kwam tot stand met input van Departement Omgeving, Velt vzw, Proefcentrum Sierteelt en het Ecohuis van Stad Antwerpen.

Tegelteller

Tegels gewipt