Geveltuin

Impact

Hoeveelheid tegels:
Makkelijk:
Groene impact:
Sociale impact:

Geveltuin

Met een geveltuin ga je de hoogte in met een mooie klimplant. Bovendien draagt een geveltuin bij aan de groene beleving in je straat, vangt regenwater op en vormt ineens een schuilplaats voor insecten en kleine dieren. Check wel vooraf bij je gemeente wat er mogelijk is, want elke gemeente heeft andere spelregels voor het aanleggen van gevelgroen.

Ga de hoogte in!

Heb je weinig plaats op de grond? Laat dat je niet tegenhouden om te vergroenen: ga de hoogte in! Met één gewipte tegel kan je al een klimplant tegen je gevel plaatsen. Klimplanten verkoelen je huis in de zomer en kunnen in de winter wat warmte vast houden. Daarnaast vertraagt gevelbeplanting de afvoer van regenwater naar het riool en is het een fijne plek voor insecten en vogels.

Het belangrijkste is de juiste plant op de juiste plek te kiezen. Stel jezelf bij het plannen maken een aantal vragen. Past de oriëntatie van de locatie bij de plant die je wil zetten? Wat vraagt een plant aan onderhoud? En hoe groot wordt de plant uiteindelijk? Een blauwe regen is bijvoorbeeld fantastisch mooi, maar kan door zijn grootte beter niet gezet worden tegen een klein rijhuis.

Foto: Groene Gevels vzw
Foto: Groene Gevels vzw

Klimhulp

Een tweede aandachtspunt is de klimondersteuning. Sommige planten zijn zelfhechtend en groeien aan je muur, maar het merendeel van de planten heeft een klimhulp nodig. Bijvoorbeeld een hekwerk of kabels aan de muur. Die constructie moet sterk genoeg zijn om een grotere plant te kunnen ondersteunen én lang genoeg meegaan zodat je plant er over 50 jaar nog hangt.

De website groenegevels.be bevat een uitgebreide FAQ, voorbeelden van klimhulpen en een handige online plantengids die voor jouw toekomstige geveltuin een aantal passende klimplantsuggesties doet.

Foto: Groene Gevels vzw
Foto: Groene Gevels vzw

Deze pagina kwam mee tot stand dankzij Groene Gevels vzw en Velt vzw.

Tegelwipper

Tegels gewipt