Hoe begin je er aan?

Impact

Hoeveelheid tegels:
Makkelijk:
Groene impact:
Sociale impact:
Foto: Chris Stessens voor Avansa Kempen

Hoe begin je er aan?

Tegels wippen doe je met je met veel goesting, met wat spierballen én met je hoofd. Want er gaat ook een klein beetje planning aan vooraf. Met deze drie stappen heb je die tegels zo vervangen door groen.

STAP 1: MAAK EEN PLAN

 

Houd rekening met de locatie

Het lijkt misschien een open deur, maar denk goed na over de locatie van de tegels die je gaat uitbreken. Valt er veel licht op? Of juist weinig? Blijft er geregeld regenwater liggen? Dat is belangrijk voor de planten die je kiest. Kies planten die passen bij de plek in je tuin, dan hebben ze minder onderhoud nodig en blijven ze gezonder. Geef je nieuwe planten een goede start met wat compost of tuinaarde.

Heb je speciaal gereedschap nodig?

Afhankelijk van waar je wil ontharden, heb je misschien speciaal gereedschap nodig (zie stap 2). Het is handig om te weten of er steenpuin of fundering onder je tegels ligt. Probeer op voorhand op onderzoek uit te gaan om je optimaal voor te bereiden.

Wat doe je met de uitgebroken tegels, het zand of steenpuin?

Bedenk nu al wat je met de uitgebroken tegels, het zand en eventueel steenpuin gaat doen. Maak er iemand anders blij mee, of verwerk het materiaal op een creatieve manier opnieuw in je tuin.

Biedt jouw gemeente ondersteuning?

Ga vooraf na of jouw gemeente ondersteuning biedt. In sommige gemeenten kan je bijvoorbeeld tegels laten ophalen met een speciale tegeltaxi, of krijg je een financieel duwtje in de rug in de vorm van klimaatpremies of een plantenbon.

Hou je aan de spelregels van jouw gemeente!

Leg je een geveltuin aan, hou je dan aan de spelregels van jouw gemeente: check de maximale afmetingen en ga na of er in jouw gemeente een meldings- of vergunningsplicht geld.

Lees meer over geveltuinen en tegeltuinen.

Foto: Chris Stessens voor Avansa Kempen
Foto: Chris Stessens voor Avansa Kempen
Foto: Chris Stessens voor Avansa Kempen
Foto: Chris Stessens voor Avansa Kempen
Foto door: Gents MilieuFront (GMF)
Foto door: Gents MilieuFront (GMF)

STAP 2: ZOEK JE MATERIAAL (EN JE GEZELSCHAP)

 

Wip tegels met de buren

Tegelwippen kan het hele jaar door. Wil je samen met de buren tegels wippen (voor de gezelligheid, maar ook om werkmateriaal uit te kunnen wisselen), dan is een gezamenlijke afspraak in het weekend zo gemaakt.

Zorg voor het juiste materiaal

Er kan niet gewipt worden zonder schop, schroevendraaier(s) met platte kop, koevoet en werkhandschoenen. Ook een kruiwagen of emmers zijn heel handig. Als er stabilisé of beton onder je tegels ligt (vaak bij geveltuinen of in een meer stedelijke omgeving), is een voorhamer of drilboor nodig. Zorg ook voor jezelf met het nodige veiligheidsmateriaal.

Heb je zelf niet het juiste materiaal in huis, dan hebben je buren het wellicht wel liggen. Je kan ook altijd eens rondkijken op websites van deelinitiatieven zoals Peerby. Doe-het-zelfzaken hebben vaak ook een verhuurdienst voor materiaal.

Foto door: NK Tegelwippen
Foto door: NK Tegelwippen

STAP 3: WIPPEN EN PLANTEN MAAR!

 

Alle begin is moeilijk

Alee hop, daar ga je! Weet wel: de eerste tegel is het lastigst, daarna gaat het vlotter. Zoek naar een gewillig slachtoffer: een tegel met wat meer ruimte rondom. Wrik de tegel los met een spade of schep en wip hem er dan uit. Lukt het niet, gebruik dan de drilboor om de voegen kapot te boren. Je kan de tegel vervolgens loswrikken met een breekijzer (gebruik de drilboor niet als hefboom, want zo gaat die kapot).

Foto door: NK Tegelwippen
Foto door: NK Tegelwippen

Een goede bodem als basis

Alle tegels gewipt en de bodem vrijgemaakt? Onderzoek de ondergrond. Ligt er stabilisé, betonpuin of andere verharding onder de tegels? Graaf die dan uit. Planten hebben nood aan een gezonde voedingsbodem en voldoende wortelruimte. De wortels van planten hebben 30 tot 40 cm ruimte nodig, die van bomen minimaal 1 meter. Geen zin om het steenpuin af te voeren? Er zijn een aantal droogtebestendige, kalkminnende planten die er goed in gedijen. Maak het steenpuin wel wat losser zodat de plantenwortels voldoende zuurstof krijgen.

Nadat je alle verharding hebt weggehaald en het plantvak voldoende diep hebt gemaakt, vul je het plantvak best nog aan met tuinaarde. Dat mag potgrond zijn, maar goede grond uit je eigen tuin is even goed. Voeg eventueel nog wat compost toe om de bodemstructuur en het watervasthoudend vermogen van de grond te verbeteren. Maak nadien de aangevoerde grond goed los met een spade of spitvork en bij voorkeur niet wanneer het veel geregend heeft. Zo creëer je een luchtige, gezonde bodem met meer zuurstof voor de planten en de bodemdiertjes. Zo groeien de planten beter en zijn ze minder vatbaar voor ziekten. Leven in de bodem is belangrijk, want bodemdieren maken gangen in de ondergrond waardoor water en zuurstof zich kunnen verspreiden, bodemdeeltjes aan elkaar plakken en beter het water vasthouden. Ze breken ook compost en bladafval af tot voedsel voor de planten. Bodemdieren en planten kunnen dus niet zonder elkaar!

Graaf de planten in

Klaar? Maak de kluit van de planten nat en graaf ze in. Zorg dat de wortels allemaal net onder de grond zitten (niet te diep en niet in de zon) en duw de aarde rondom nog eens aan. Geef ze een goede scheut water en verzorg het nieuwe leven in je tuin de eerste weken extra goed.

Foto door: Karina Amman
Foto door: Karina Amman

Stap 4: Registreer je gewipte tegels

Heb je tegels of andere verharding vervangen door groen? Tel dan eerst over hoeveel tegels het gaat. We gaan uit van het formaat 30 x 30 cm (een stoeptegel). Grotere of kleinere tegels reken je dus om naar dat formaat. Er gaan 11 tegels in één vierkante meter. Registreer je gewipte tegels, samen met enkele foto’s, op deze website. Zo gaat de tegelteller omhoog en maak je kans op een leuk prijzenpakket en eeuwige roem als ‘tegelwipper van de maand’!

SAMENGEVAT

  • Bepaal waar en wanneer je de tegels gaat wippen. Kies je planten specifiek voor die plek.
  • Zorg voor het juiste gereedschap (voorzie zeker een schop, schroevendraaier en koevoet). Ook goede aarde en/of compost zijn handig voor het aanlengen van het zand onder de tegels.
  • Wippen maar! De eerste tegel verwijderen is vaak het lastigst.
  • Zorg dat planten 30-40 cm diep kunnen wortelen. Verwijder eventuele verharding en vul het zand onder je tegels aan met goede tuinaarde of compost.
  • Maak de kluiten nat en planten maar!
  • Tel je gewipte tegels en registreer ze op www.vk-tegelwippen.be.
  • Bedenk wat je met het overgebleven materiaal gaat doen. Hergebruik je tegels, steenpuin en zand zoveel mogelijk.

Deze pagina kwam mee tot stand dankzij input van Proefcentrum Sierteelt.

Tegelteller

GEWIPTE TEGELS IN 2024

GEWIPTE TEGELS IN TOTAAL