Wat met je tegels, zand en steenpuin?

Impact

Hoeveelheid tegels:
Makkelijk:
Groene impact:
Sociale impact:
Foto: Eco-care hoveniers

Wat met je tegels, zand en steenpuin?

Daar sta je dan. Een groen stuk tuin, maar ook wat uitgebroken materiaal rijker. Zie het niet als afval, maar als bouwmateriaal!

OPTIE 1: HERGEBRUIK OP LOCATIE

Voordat je met zware tegels en zand begint te slepen, bedenk eerst of je het materiaal terug in je tuin kan verwerken. Een zitbank van tegels bijvoorbeeld, vanwaar je het nieuwe stukje tuin kunt bewonderen. Dat scheelt weer in de afvalberg, en jij hebt er een uniek zitje bij. We zetten hieronder een aantal creatieve voorbeelden van hergebruik voor je op een rij.

Tegels anders gebruikt

De mogelijkheden voor het recyclen en upcyclen van tegels zijn eindeloos. Laat vooral je creativiteit de vrije loop.

Stapel de stenen op tot een moestuinbak, of maak er een mooie plantenbak van. Breek je bijvoorbeeld stoeptegels door de midden, dan heeft de binnenkant vaak iets weg van natuursteen. Een sjieke uitstraling voor een stapelmuurtje, gratis en voor niks!

Je kan er ook een kruidenspiraal mee bouwen. Deze spiraalvormige constructie heeft een zon- en een schaduwkant, maar ook een hoger, droger gedeelte versus een lager gelegen natter gedeelte. Hiermee creëer je een optimale groei voor verschillende soorten kruiden en heb jij altijd verse kruiden bij de hand.

Maak een zitbank van je oude tegels. Dat is gemakkelijk als je de tegels stapelt. Door af en toe een tegel weg te laten en de ruimte te vervangen door takken, riet of isolatiestenen maak je er ineens een insectenhotel van!

Steenpuin wordt kalkrijk biotoopje

Ja lap. Steenpuin onder je gewipte tegels. Dat zal een ritje naar het containerpark worden, zeker?
Geloof het of niet, ook dit materiaal valt te recyclen. Steenpuin wordt vaak gebruikt als ondergrond voor verharding, bijvoorbeeld bij opritten of in voortuinen. Het is een combinatie van restmaterialen uit de bouw, zoals bakstenen, grind, dakpannen en beton.

Door de aanwezigheid van kalk in oude bouwmaterialen vormt deze gemengde puinlaag een goede groeiplek voor droogteplanten en kalkminnende planten. Gebruik het steenpuin samen met de gewipte tegels om een biotoopje voor planten en dieren te maken. Door het ruwe materiaal en de verschillen tussen vochtig en droog trek je veel verschillende diersoorten aan.

Foto: Eco-care Hoveniers
Foto: Eco-care Hoveniers

Reliëf in je tuin met zand

Het zand dat je uitgraaft, kan je op andere plaatsen in je tuin gebruiken om bergjes en heuveltjes aan te leggen, of een border op te hogen. Meng het zand met tuinaarde, maak een mooie hoop of vorm, zet de plantjes erin en klaar! Bij een regenbui zal het lage deel het meeste water opvangen.

In dit lage, vochtigere deel zet je bijvoorbeeld koningsvaren of hortensia’s. Deze planten vinden het niet erg om met hun voeten in vochtige grond te staan. Op het hoge, drogere deel zet je planten die wat langer zonder water kunnen, bijvoorbeeld ijzerhard of kattenkruid. Zo creëer je optimale omstandigheden voor verschillende plantensoorten.

OPTIE 2: GEEF HET MATERIAAL EEN TWEEDE LEVEN

Dikwijls kan je iemand anders nog blij maken met het uitgebroken materiaal. Bijvoorbeeld een buurttuin die jouw tegels kan gebruiken om er een werkpad of moestuinbak van te maken. Op websites als Tweedehands.be of op Facebook-groepen voor gratis bouw- of tuinmateriaal kan je een advertentie kwijt voor de door jou gewipte tegels en zand. Zo blijven ze circulair in gebruik en verkleinen we de afvalhoop.

Foto door: Lien Soeteway voor het Gents MilieuFront (GMF)
Foto door: Lien Soeteway voor het Gents MilieuFront (GMF)

OPTIE 3: NAAR HET CONTAINERPARK

Lukt het niet om de tegels, zand of steenpuin (of een deel daarvan) opnieuw te gebruiken of weg te geven? Breng het materiaal dan weg naar het containerpark, of huur een container als je op grote schaal gaat uitbreken. In sommige gemeenten kan je het materiaal ook laten ophalen of krijg je gratis bigbags ter beschikking.

© Jan Crab - stad Leuven
© Jan Crab - stad Leuven

OPTIE 4: LAAT JE TEGELS OPHALEN DOOR EEN TEGELTAXI

In heel wat gemeenten rijdt er een tegeltaxi die jouw gewipte tegels  gratis voor je deur komt ophalen. Wil je daar gebruik van maken? Check de voorwaarden op de website van de gemeente. In deze gemeenten rijdt er tijdens het VK Tegelwippen 2024 een tegeltaxi:

Tegelteller

Tegels gewipt