Spelregels

Wanneer

Van 21 maart tot en met 31 oktober 2024. Onthardingsacties die buiten de periode van de campagne vallen, komen niet in aanmerking.

Wie

Iedereen in Vlaanderen kan meedoen! Vanaf 21 maart 2024 kan je in eigen naam of namens een vereniging/ school / gemeente … je gewipte tegels opgeven via het formulier op deze website.

Als je gemeente meedoet, dan duid je die aan in het formulier en dan telt het aantal uitgebroken tegels mee bij het totaal van die gemeente. Doet je gemeente niet mee, dan tellen jouw tegels mee voor het totaal van heel Vlaanderen.

Gemeenten die deelnemen, kunnen één (derby)) of meerdere (poule) gemeenten uitdagen om het meeste tegels te wippen. Daarnaast worden gemeenten op basis van hun inwonersaantal ingedeeld in 3 categorieën, met elk hun eigen klassement:

  • kleine gemeenten: < 25.000 inwoners
  • middelgrote gemeenten: 25.000 – 45.000 inwoners
  • grote gemeenten: > 45.000 inwoners

Berekening

Alle gewipte tegels in de verschillende categorieën, derby’s en poules worden verrekend tot een TPI-index (gewipte tegels per 1000 inwoners). Om de score per ontharding te berekenen gebruiken we de standaardafmeting voor een tegel van 30 x 30 cm. In één vierkante meter gaan 11 tegels.

Alle soorten verhardingen (beton, asfalt, klinkers, kiezels, kunstgras …) mogen worden uitgebroken en vervangen door natuurlijk groen. Kiezels en kunstgras zijn ook soorten verharding, want de onderliggende bodem sterft af. Voor het openbaar domein moet je rekening houden met de lokale wetgeving. Voetpaden moeten steeds toegankelijk blijven. Zorg dat je toestemming hebt voor je gaat wippen.

Ons team controleert de inzendingen en filtert de ongeldige eruit.

Prijzen

Elke maand, met uitzondering van juli, selecteert een jury op basis van de inzendingen van de voorbije maand de leukste en meest inspirerende onthardingsactie. Deze ‘tegelwipper van de maand’ wint een sponsorpakket. Aan het einde van de wedstrijd, worden o.a. prijzen uitgereikt aan de winnaar van elke derby of poule en de winnaar in de categorie kleine, middelgrote en grote gemeenten.

Tegelteller

Tegels gewipt in vlaanderen