Tegeltuin

Impact

Hoeveelheid tegels:
Makkelijk:
Groene impact:
Sociale impact:
D.-Toeffaertstraat en H.-Mortierstraat

Tegeltuin

Met een relatief klein oppervlak zorg je voor veel groene impact. Een tegeltuin maak je al door een aantal stenen voor je gevel te wippen en daar bloemen voor in de plaats te zetten.

Meer groen, minder stress!

Uit onderzoek van KU Leuven blijkt dat groen in je buurt je stressniveau verlaagt. Een tegeltuin is een makkelijke manier om wat meer kleur in het straatbeeld te brengen: tegels eruit, tuinaarde en planten erin, en genieten maar!

Foto: Groene Gevels vzw
Foto: Groene Gevels vzw

Check de gemeentelijke richtlijnen

In de meeste Vlaamse gemeenten mag je zonder problemen een tegeltuin aanleggen. Daarbij volstaat het om de gemeentelijke richtlijnen voor de maximale afmetingen te volgen (om het voetpad breed genoeg te houden voor kinderwagens en rolstoelgebruikers). Soms is er wel een meldingsplicht of een vergunning nodig. Check dus op voorhand wat er kan.

Betrek je buren

Een tegeltuin kan je aanleggen aan je voorgevel, maar ook zij- of achtergevel. Betrek ook zeker je buren: samen wippen is gezellig, je helpt elkaar met materiaal en hoe meer groen in je straat, hoe beter. Je zal zien dat je met jouw nieuwe tuintje meer buren op het idee brengt!

Zon of (half) schaduw?

De planten stem je af op de ligging van je tegeltuin. Ziet je nieuwe stuk tuin veel zon, meer dan 5 uur per dag? Dan kan je gaan voor zonnekloppers als stokroos, kleine pimpernel, zonnehoed of lavendel. In de schaduw doen planten als duizendknoop, prachtkaars of varens het goed.

Planteninspiratie

Vaste planten komen jaar na jaar terug. Je kan deze aanvullen met eenjarige bloembollen of een zadenmengsel. Grote struiken en bomen laat je beter achterwegen, hetzelfde met giftige planten of planten met doorns.

Haal inspiratie voor je planten in de Plantenzoeker van Velt of duik in de fiches van het Ecohuis van stad Antwerpen met plantencombinaties voor zonnige plekken en plantencombinaties voor schaduwrijke plekken.

Tip

Zorg dat de aarde bedekt is met (bodembedekkende) planten, dan verdampt er minder water. Het eerste jaar, wanneer de plantjes nog kleiner zijn, kan je hiervoor houtsnippers gebruiken. Bij periodes van aanhoudende droogte kan je de tuin het best af en toe van wat water voorzien. Sommige gemeenten ondersteunen je ook in de aankoop van een regenton, die je aan kunt sluiten op een regenpijp die langs je gevel loopt.

Fijn voor je plantjes (en die van je buren)!

Deze pagina kwam mee tot stand dankzij Groene Gevels vzw en Velt vzw.

Tegelwipper

Tegels gewipt