Het vergeten plantseizoen

Impact

Hoeveelheid tegels:
Makkelijk:
Groene impact:
Sociale impact:

Het vergeten plantseizoen

Ben je nog niet aan je tegelwipavontuur begonnen, dan is dit het ideale moment om je mouwen op te rollen. Het najaar staat namelijk voor de deur, en hoewel je misschien eerder aan het voorjaar zou denken voor tuinwerkzaamheden, is de herfst eigenlijk hét plantseizoen bij uitstek. Met nog een maand te gaan in het VK Tegelwippen leggen we je graag uit waarom je juist nu een eindsprintje zou moeten trekken.

De ideale omstandigheden

In de herfst is de bodem nog redelijk warm én vochtig: de ideale combinatie voor planten om nog even goed te wortelen voordat ze in ‘winterslaap’ gaan. Bij het begin van het voorjaar zijn de planten dan ineens ready to g(r)o(w). Voor je het weet zit je in een groene, bloeiende tuin!

Minder water nodig

De afgelopen jaren viel er in de maanden april en mei weinig regen. Dat betekende dat je extra water moest geven om de nieuwe aanplant goed te laten groeien. In het najaar kan je meer regenbuien verwachten, waardoor bijgieten minder nodig is. Bovendien zijn planten die langer hebben kunnen wortelen, ook beter bestand tegen droge periodes. Een win-win!

Een laatste pitstop voor insecten

Koop je al je planten in het voorjaar, dan loop je het risico dat je in de nazomer met een uitgebloeide tuin zit. Je spreidt je aankoop het best over de verschillende seizoenen: ook in het najaar is er een mooi plantenaanbod in kwekerijen en tuincentra. De herfstbloeiers komen dan goed tot hun recht. Zij leveren het nodige krachtvoer aan insecten voordat deze in winterslaap gaan.

Tijd voor een boom!

Heb je na je tegelwipactie nog wat ruimte over en denk je er over na om een boom te planten? September en oktober zijn goede maanden om op boomprospectie te gaan. De bomen bij de kwekerijen staan nog in blad: zo kan je een mooi, gezond exemplaar uitzoeken en alvast reserveren. Het planten gebeurt een paar maanden daarna als de boom zijn blad heeft laten vallen en de winterrust is begonnen. Je kan alvast wat eerste inspiratie opdoen bij Velt: met de actie “Laat je tuin Boomen” roept Velt iedereen in Vlaanderen op om dit najaar één struik of boom in zijn tuin aan te planten.

© Swa De Heel voor Velt
© Swa De Heel voor Velt

Gezond buiten

Van september tot en met november zijn er nog genoeg heerlijke dagen om in je tuin bezig te zijn. Of je nu met een koffie geniet van de mooie herfstkleuren of je mouwen oprolt voor een laatste tegelwip- en plantactie: die extra momenten buiten zijn goed voor je tuin en je gezondheid!

Tegelteller

Tegels gewipt in vlaanderen