Op naar een meer dan 100 soorten tuin!

Impact

Hoeveelheid tegels:
Makkelijk:
Groene impact:
Sociale impact:

Op naar een meer dan 100 soorten tuin!

In Vlaanderen zijn we in 2023 met het VK Tegelwippen aan ons allereerste kampioenschap toe, maar in Nederland hebben ze al een paar NK-edities achter de rug. Thomas en Jacqueline uit Utrecht begonnen in 2022 aan hun onthardingsavontuur, met een spectaculair eindresultaat. Ze braken 40 m² betontegels uit en kregen er 256 plantensoorten voor in de plaats. "De tuin is in minder dan twee jaar tijd een biodiverse oase geworden waar altijd wat te zien is."

“Na een lange verbouwing van ons nieuwe huis was het begin 2022 eindelijk tijd om de tuin onder handen te nemen. Je ziet het op de eerste foto: er waren nogal wat stenen om uit te breken. Gelukkig konden we hiervoor rekenen op de hulp van de gemeente Utrecht, die in het kader van het NK Tegelwippen een container heeft voorzien en deze ook gratis heeft opgehaald. "
- Thomas

Er werden fruitboompjes en vaste planten geplant, en het grootste deel van de tuin werd ingezaaid met inheemse zaadmengsels. Thomas, in zijn dagelijks leven onderzoeker aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, zag zijn kans schoon en dook enige tijd later met de natuurherkenningsapp ObsIdentify de tuin in. “Ik was verrast door het resultaat. In het eerste jaar telde ik 196 plantensoorten en in 2023 kwamen daar kwamen nog 60 nieuwe soorten bij. Het zijn er waarschijnlijk meer: van de meeste mossen en grassen heb ik nog niet kunnen bepalen tot welke soort ze behoren.

“We hebben ook een vijver aangelegd met water- en oeverplanten en in de bosrand staan schaduwminnende soorten. Het is fijn om te zien dat er in korte tijd veel verschillende kleine ecotopen zijn ontstaan. De tuin is in minder dan twee jaar tijd een biodiverse oase geworden waar altijd wat te zien is. We krijgen bezoek van egels, padden, kikkers, vogels, veel bijen, hommels, vlinders, juffers en libellen. Zo zijn wij niet de enige die profijt hebben van het vergroenen van een stenige tuin. We gaan door, op naar de 300 plantensoorten!"
- Thomas

Tips van Thomas en Jacqueline voor een honderd(en)-soorten tuin

  • Maak hoekjes waar je snoei- en tuinafval laat liggen als schuilplaatsen en voedsel voor de dieren.
  • Laat her en der wat aangewaaid ‘onkruid’ staan.
  • Zorg voor een kleine waterpartij in je tuin: een grote kuip met waterplanten is al voldoende voor extra leven.
  • Gebruik geen pesticiden.
  • Vorm een deel van je ontharde stuk tuin om tot een bloemenweide of een border met vaste planten.
  • Plant struiken en bomen voor extra schaduw en als verstopplekjes.

Met een app op safari in eigen tuin!

Ook benieuwd naar wat er groeit, bloeit en kruipt in jouw eigen tuin? Er zijn verschillende apps die je kunnen helpen bij het identificeren van planten en beestjes. Het principe is simpel: download een van de natuurherkenningsapp’s op je smartphone, maak foto’s van de flora en fauna waarvan je de naam nog niet kent en de app geeft je het antwoord. Zo’n tuinsafari is niet alleen leuk om te doen, je helpt de natuur er ook een handje mee. Jouw waarnemingen, samen met die van duizenden andere gebruikers, vormen een schatkamer voor biologen, natuurbeheerders en beleidsmakers.

  • Via Waarnemingen.be maak je een account aan waarop je al je waarnemingen kan bijhouden. Deze site is jouw ideale digitale notitieboekje, waarmee je het overzicht behoudt van alle dieren en planten die je in jouw tuin spot!
  • De app ObsIdentify herkent meer dan 22.000 dieren, insecten, planten en paddenstoelen in België, Nederland en Luxemburg. Regelmatig wordt er in de app een ‘challenge’ gelanceerd, die je uitdaagt om bijvoorbeeld foto’s te maken van een bepaalde dier- of plantensoort. Op dezelfde manier kan je ook vrienden met dezelfde app uitdagen. ObsIdentify kan je koppelen aan je Waarnemingen.be-account.
  • PlantNet, de naam zegt het al, is een app om planten te herkennen. Deze app kan je wereldwijd gebruiken: kies daarom de regio waar je de foto’s hebt gemaakt voor je aan de slag gaat.
  • Met apps als Merlin duik je in de wondere wereld van de vogels in je tuin. De app luistert mee en herkent welke vogels zich in jouw omgeving bevinden.

Tegelteller

Tegels gewipt