Je gemeente helpt!

Impact

Hoeveelheid tegels:
Makkelijk:
Groene impact:
Sociale impact:
Groendienst Izegem

Je gemeente helpt!

Tijdens het VK Tegelwippen strijden gemeenten uit heel Vlaanderen voor de felbegeerde eerste plaats. Ze gooien creatieve acties in de strijd om jou te ondersteunen in jouw tegelwipavontuur. We zetten er hieronder een paar voor je op een rij: vraag zeker ook eens bij je eigen gemeente hoe zij je kunnen helpen.

Tegeltaxi to the rescue

Daar sta je dan, een mooi stukje groen, maar ook wat gewipte tegels rijker. Is er in jouw tuin geen plaats om de tegels te verwerken in een zitbank of insectenhotel, dan biedt jouw gemeente wellicht de mogelijkheid aan om ze gratis op te laten halen door een tegeltaxi. 

In talloze gemeentes, waaronder Peer, Bonheiden en De Panne, rijdt deze ophaaldienst tijdens het tegelwipseizoen op gezette momenten uit. Meestal vraag je een rit op voorhand telefonisch of via een online formulier aan. In Leuven rijdt de tegeltaxi bijvoorbeeld maandelijks uit. Voor de eerste rit van de taxidienst hadden ze daar 14 aanvragen. En een mooie bonus: al die opgehaalde tegels worden door de Leuvense Materialenbank hergebruikt.     

Op de inspiratiepagina ‘Wat met je tegels, zand en steenpuin’ vind je een overzicht van alle gemeenten waar een tegeltaxi rijdt.

Wil je als gemeente zelf een tegeltaxi opstarten maar heb je geen idee hoe je eraan moet beginnen? In deze infofiche vind je een duidelijk stappenplan.

In Leuven rijdt de Tegeltaxi maandelijks uit - foto Stad Leuven
In Leuven rijdt de Tegeltaxi maandelijks uit - foto Stad Leuven

Raad (en daad)

Zit je met je handen in het haar in plaats van in het zand, dan kan je op sommige plaatsen aankloppen voor concreet, persoonlijk advies. In Beringen draagt de gemeente een groot deel bij in de kosten voor een klimaatuincoach, die je helpt om je tuin klimaatrobuust in te richten.

Andere gemeenten, zoals Kontich en Genk, werken samen met een lokale afdeling van de Tuinrangers om tuineigenaars te helpen bij hun tegelwipvoornemens en het klimatrobuuster maken van hun tuin. In Mortsel kan je je via digitale infosessies van IGEAN laten inspireren over ontharding en wateropvang in je tuin. 

In Genk kan je een beroep doen op de Tuinrangers voor advies om je tuin biodiverser en klimaatrobuuster te maken - foto Tuinrangers
In Genk kan je een beroep doen op de Tuinrangers voor advies om je tuin biodiverser en klimaatrobuuster te maken - foto Tuinrangers

Een steuntje in je rug

“Onthardingspremie”, “klimaatsubsidie” of “duurzaamheidspremie”: elke gemeente heeft een andere naam voor haar financiële bijdrage aan jouw tegelwipavontuur. Voor het ontharden en vergroenen van je tuin kan je bijvoorbeeld rekenen op een bijdrage per vierkante meter onthard oppervlak, of een tegemoetkoming in het aankoopbedrag voor de plantjes. 

Zo krijg je in Essen, Harelbeke en Eeklo een vast bedrag per vierkante meter gewipte verharding. In Lummen geeft de gemeente dan weer een subsidie voor het aanplanten van bomen. En in Zwevegem kan je niet alleen rekenen op een onthardingspremie, maar ook op een gratis plantje bij het lokale tuincentrum.

Prijzenpot

In sommige gemeenten wordt bovendien ook de prijzenkast opengetrokken voor de beste, de mooiste of de grootste onthardingsprojecten. De gemeente Boortmeerbeek geeft een boom of haagplantenpakket weg aan de deelnemer die de meeste verharding verwijdert én voor het meest ecologische of bijenvriendelijke onthardingsproject. En in Hove worden de drie meest kwalitatieve tegelwipacties beloont met een heuse Hove-bon, in te wisselen bij lokale handelaars.

De gemeente Asse gaf het goede voorbeeld: 305m2 verharding weg! Foto Stad Asse
De gemeente Asse gaf het goede voorbeeld: 305m2 verharding weg! Foto Stad Asse

Het goede voorbeeld

Een goed voorbeeld doet volgen. In dat kader krijgen we ook regelmatig inzendingen van tegelwipacties van de gemeenten zelf binnen, die hun eigen goede voornemens omzetten in daden. Zo werd in Asse het startsein voor het VK Tegelwippen gegeven met het verwijderen van de fundering van een oude chalet. Daardoor komt er plaats voor 305 m² nieuwe groenruimte en een waterdoorlatend pad naar het park. En Assenaars, als we een tip mogen geven: de wijk met de hoogste TPI krijgt een gezellige wijkborrel van de gemeente. Santé!

Webinar lokale acties

Tijdens een webinar op 22 mei deden enkele gemeenten hun acties en initiatieven uit de doeken.  Bekijk de presentaties:

Heb jij leuke voorbeelden van een actie in jouw gemeente gezien? Ben je zelf aan het tegelwippen geslagen? Deel je foto’s met ons op Facebook of Instagram met de hashtag #vktegelwippen.

Tegelteller

Tegels gewipt