Troostrijk groen

Impact

Hoeveelheid tegels:
Makkelijk:
Groene impact:
Sociale impact:

Troostrijk groen

Het beeld van een klassieke begraafplaats, met grijze paden en aangeharkte vlaktes van kiezels, behoort meer en meer tot het verleden. Steeds vaker kiezen gemeenten voor het ontharden en ingroenen van hun begraafplaatsen. Ook tussen de inzendingen voor het VK Tegelwippen vonden we een aantal mooie voorbeelden. “Dit zijn betekenisvolle projecten waarbij we een verschil kunnen maken voor de natuur en de nabestaanden.”

Onthardingsplannen in Herk-de-Stad

Soms zet de ene verandering de andere in gang. Sinds de invoering van het pesticideverbod in de openbare ruimte in 2015 kiezen veel gemeenten voor een andere koers. “In het verleden is er vaak gekozen voor verharding van begraafplaatsen als arbeidsarme oplossing. Maar voor onze groendienst was het onderhoud juist erg arbeidsintensief”, vertelt Sofie Devriendt, milieuambtenaar bij Herk-de-Stad. “We zijn op het hele grondgebied al langer bezig met onthardingsplannen, en begraafplaatsen kwamen al snel op de radar als locaties met te veel verharding. Onkruid verwijderen, kiezelpaden harken: dat is verleden tijd nu we ze meer inrichten als groene ontmoetingsplaatsen.”

Op de begraafplaats in Herk-de-Stad werden bomen aangeplant
Op de begraafplaats in Herk-de-Stad werden bomen aangeplant

Graspaden en bloemrijke vetplantjes

De kiezels maakten plaats voor graspaden en tussen de graven werden bloemrijke vetplantjes geplant. “We hebben gemerkt dat de beleving voor de nabestaanden nu heel anders is. Daar waar de begraafplaats voorheen grauw en grijs aanvoelde, komen mensen nu in een meer natuurlijke, rustgevende omgeving terecht. Toegegeven, bezoekers moeten soms even wennen nu er gras ligt in plaats van een verhard gangpad, maar we krijgen niets dan positieve reacties.”

“Dat heeft ons tot denken aangezet. Het weiland achter de begraafplaats is bedoeld als uitbreidingszone. We gaan daar nu al bomen aanplanten, zodat het in de toekomst vorm kan krijgen als begraafbos. Hoe mooi is dat?”

Tussen de graven werden groenstroken voorzien
Tussen de graven werden groenstroken voorzien

Kritisch kijken naar verharding in Sint-Lievens-Houtem

Ook in Sint-Lievens-Houtem maakt de ontharding van de begraafplaats deel uit van een langer lopend dossier. “Een deel van de werken werd al voor het VK Tegelwippen door een externe aannemer uitgevoerd”, vertelt afdelingshoofd gebiedszaken Wouter Govaert. 

“Geïnspireerd door het VK hebben we daar de afgelopen maanden met onze eigen technische dienst nog extra zones aan toegevoegd. We zijn naar elke vierkante meter verharding gaan kijken: waar liggen de quick wins en kunnen we nog meer plaats maken voor groen?”

Op de begraafplaats in Sint-Lievens-Houtem werd nog meer plaats gemaakt voor toekomstig groen
Op de begraafplaats in Sint-Lievens-Houtem werd nog meer plaats gemaakt voor toekomstig groen

Toekomstplannen

De gemeente gaat op haar elan verder: later dit jaar staan ook de ontharding van de kerkhoven van Bavegem en Vlierzele op de planning. “Door de langere looptijd van de actie kunnen we ook deze projecten aan het totaal voor het VK Tegelwippen toevoegen. In Bavegem ontharden we delen van de parking om plaats te maken voor groene zitplaatsen. De stenen massa van Vlierzele vormen we om naar kleinere padjes met grindgazon. Al bij al zullen we nog vijf- tot zesduizend tegels aan ons totaal kunnen toevoegen.”

“Het competitie-element is een leuke extra, maar dit zijn vooral mooie, betekenisvolle projecten waarmee we echt een verschil kunnen maken voor de natuur en de nabestaanden. Het hele team heeft daar de schouders onder gezet en is trots op het resultaat. Kom over een paar weken nog maar eens kijken, dan staat het hier mooi in bloei.” 

Ook achter de kerk maakten de technische dienst ruimte voor groen
Ook achter de kerk maakten de technische dienst ruimte voor groen

Tegelteller

Tegels gewipt