Meer groen, minder zorgen

Impact

Hoeveelheid tegels:
Makkelijk:
Groene impact:
Sociale impact:
Zorg Leuven - Stad Leuven

Meer groen, minder zorgen

Een beetje tuinieren of wandelen in het groen doet wonderen voor je hoofd en je lijf. Vraag dat maar aan de onderzoekers van KU Leuven. Uit hun studies blijkt dat mensen na een verblijf in een groene omgeving minder last hebben van stress. En wist je dat in een buurt met grote bomen minder antidepressiva en medicijnen tegen hart- en vaatziekten worden uitgeschreven?

In de tuinen van ziekenhuizen, woonzorgcentra en andere zorginstellingen valt met tegelwippen dus dubbele winst te behalen: meer groen en daarmee ook meer welzijn. In Leuven lopen momenteel verschillende onthardingsprojecten die als doel hebben meer natuurbeleving voor kwetsbare groepen. “Kunnen zij niet naar het groen, dan brengen we het groen naar hen.”

Zorg Leuven - Stad Leuven
Zorg Leuven - Stad Leuven
Zorg Leuven - Stad Leuven
Zorg Leuven - Stad Leuven

EEN FEEST VOOR DE ZINTUIGEN

De inwoners van woonzorgcentrum Ter Putkapelle in Leuven kunnen daar sinds kort over meespreken. Letterlijk, want aan de hand van workshops kregen zij inspraak in de herinrichting van hun groene buitenruimte.

“In samenspraak met de bewoners hebben we in maart dit jaar op een omheind stuk van het domein een belevingstuin voor dementerende inwoners ingericht. We hebben de bestaande verharding -waaronder een verouderde petanquebaan- weggenomen en zo plaats gemaakt voor kleurige en geurende planten. De plantjes gingen nog maar net de grond in, binnenkort valt hier vanalles te ruiken en te voelen. Zo wordt volop ingezet op het actief stimuleren van de zintuigen. Om het tuintje ook toegankelijk te maken voor bewoners in een rolstoel, hebben we een pad met waterdoorlatende verharding aangelegd."
- Baptist Vlaeminck, klimaatadaptatie coördinator in Leuven
Zorg Leuven - Stad Leuven
Zorg Leuven - Stad Leuven

Een gelijkaardig voorbeeld is de belevingstuin van dementiekliniek ZNA Joostens, die gecreëerd werd in het kader van de Green Deal Bedrijven en biodiversiteit. Vroeger een dichtgegroeid gebied, nu een aangename omgeving voor de bewoners om in te vertoeven.

Zorg Leuven - Stad Leuven
Zorg Leuven - Stad Leuven

VERGROENING IN DE GEVANGENIS

Ook op minder vanzelfsprekende plaatsen ging de schop de grond in. “Voor mensen met een beperkte actieradius is toegang tot groene buitenruimte van groot belang voor hun mentale welzijn”, aldus Baptist. “Vanuit die gedachte zijn we ook bezig met de gedeeltelijke ontharding van de centrale gevangenis hier in Leuven, van oudsher een plaats met veel betonnen verluchtingsplekken.”

Terra Terrapeutica
Terra Terrapeutica
“Fase 1 van het project is inmiddels achter de rug. Op een van de binnenplaatsen werd een groene buitenruimte met moestuin aangelegd en wordt het regenwater van de daken opgevangen. De verharde vlakte is een therapeutische tuin geworden die ook tijdens warme dagen een aangename plek is om te wandelen. De tuin wordt trouwens met de grootste zorg omringd door de gedetineerden, die zelf instaan voor het onderhoud. Zo biedt de tuin een belangrijk stuk zingeving. We kijken nu uit naar de tweede fase, daarin wordt een deel van de buitenste gordel van de gevangenis onthard. Daar wordt plaats gemaakt voor bloemenweiden en fruitbomen. Zo zorgen we voor een groen zicht vanuit verschillende cellenblokken. Kunnen zij niet naar het groen, dan brengen we het groen naar hen. "
- Baptist Vlaeminck, klimaatadaptatie coördinator in Leuven
Zorg Leuven - Stad Leuven
Zorg Leuven - Stad Leuven

WAAROM WORDEN MENSEN GELUKKIGER VAN GROEN?

Een eenvoudige vraag, met een complex antwoord. De onderzoekers aan de KU Leuven weten het nog niet met zekerheid. Het zou kunnen liggen aan onze evolutionaire band met omgevingsgroen, of aan een beter getraind immuunsysteem dat je krijgt door meer buiten te zijn. Het waarom is dus nog niet sluitend te beantwoorden, maar het is wel aangetoond dat groen een positief effect heeft op onze (mentale) gezondheid. Meer naar buiten dus!

Meer over het onderzoek naar de gezondheidseffecten van groen, vind je op de website van KU Leuven. Wil je inspiratie over een groene omgeving in jouw zorginstelling? Neem een kijkje op www.biodiverszorggroen.be, een initiatief van HoGent, of bezoek de website van Terra Therapeutica, een vereniging die inzet op tuintherapie en therapeutische tuinen.

Tegelteller

Tegels gewipt in vlaanderen