Veelgestelde vragen

De meest gestelde vragen van steden en gemeenten staan hieronder. We organiseren ook enkele infosessies voor lokale besturen. Lees meer over komende infosessies en bekijk de presentaties en opnames van vorige infosessies. 

Vind je nergens een antwoord op jouw vraag? Mail ze naar info@vk-tegelwippen.be.

 

Een gemeente uitdagen, wat houdt dat in?
Je kan één (derby) of meerdere gemeenten (poule) uitdagen. Dat doe je via het inschrijvingsformulier. Je kan ook op een later tijdstip (maar wel voor de start van de campagne) andere gemeenten uitdagen. Geef dat door via info@vk-tegelwippen.be. Breekijzer brengt de gemeenten die elkaar willen uitdagen met elkaar in contact.

Het is niet verplicht om andere gemeenten uit te dagen, maar het heeft twee grote voordelen: er zijn meer communicatiemogelijkheden en de kans is groter dat je een breder doelpubliek aanspreekt. We voorzien in het communicatiemateriaal sjablonen die je gratis kan downloaden om een derby of poule aan te kondigen op bv. sociale media. Bovendien verschijnt elke derby of poule op een aparte webpagina. Op die pagina komt dan een knop naar de gemeentelijke website waar je al je acties en initiatieven kan presenteren.
Wie kan er meedoen?
Gemeenten kunnen inschrijven tot 21 maart en hun gewipte tegels ingeven vanaf 21 maart. Vanaf dan kan iedereen (burgers, wijken, verenigingen, scholen …) in Vlaanderen meedoen en zijn gewipte tegels opgeven via deze website. Als hun gemeente meedoet, dan telt hun aantal gewipte tegels mee voor die gemeente. Doet hun gemeente niet mee, dan telt het mee voor heel Vlaanderen.
Gaat het enkel over tegels of ook andere vormen van verharding? Hoe wordt dit verrekend?
Alle soorten verhardingen (beton, asfalt, klinkers, kiezels, kunstgras …) mogen worden uitgebroken. Om de score per ontharding te berekenen gebruiken we de standaardafmeting voor een tegel van 30 x 30 cm. In één vierkante meter gaan 11 tegels.
Worden er suggesties gegeven over wat men best in de plaats zet van de ontharding?
Ja. Via de inspiratiepagina op deze website, via de nieuwsbrief en onze socialemediakanalen promoten we tijdens de campagne welke planten/bomen/struiken de biodiversiteit ten goede komen.
Komen inspanningen die we de voorbije jaren / maanden realiseerden ook in aanmerking?
Neen. Alleen de onthardingsinitiatieven die gerealiseerd worden tussen 21 maart 2024 en 31 oktober 2024.
Wat doen met de gewipte tegels? Wordt er gedacht aan hergebruik / circulariteit?
Wat je met de gewipte tegels, het zand en het steenpuin kan doen en op welke manier je gewipte tegels kunt hergebruiken, lees je op de inspiratiepagina https://vk-tegelwippen.be/inspiratie/wat-met-je-tegels-zand-en-steenpuin/.
Kunnen we iets winnen?
Jazeker! Tijdens de campagne wordt elke maand uit de inzendingen van die maand een leuk initiatief geselecteerd en beloond met een sponsorpakket ('tegelwipper van de maand'). Aan het einde van de campagne reiken we een prijs uit aan o.a. de winnaar per categorie van gemeenten (kleine/middelgrote/grote gemeenten) en de winnaar in elke derby/poule.
Met welke kosten moeten we rekening houden als we deelnemen?
Meedoen op zich is gratis. Enkele weken voor de start van de campagne kan je op deze website gratis communicatiemateriaal (affiches, foto's en op termijn banners voor sociale media) downloaden. Wil je een affiche afdrukken, dan zijn de drukkosten voor jouw gemeente.

Hoe ver een gemeente wilt gaan in deze wedstrijd, beslist ze volledig zelf. Er zijn gemeenten die bv. willen zorgen voor een tegeltaxi / ophaaldienst voor steenpuin om het burgers makkelijker te maken en de drempel om tegels uit te breken te verlagen of bv. zelf een prijs willen uitreiken aan de straat waar de meeste tegels worden uitgebroken. De kans is ook groot dat het lokaal vanzelf gaat leven en dat bv. verenigingen zelf van alles beginnen te organiseren. In Nederland waren er initiatieven zoals ‘tegel eruit plantje erin’, waarbij burgers bij een tuincentrum hun tegel konden inruilen voor een plantje.

Het staat een gemeente dus vrij om eigen initiatieven te nemen, maar hoe ver ze daarin gaat en welk budget ze daaraan wil spenderen beslist ze zelf. Maar weet dat meedoen en het promoten van de campagne zelf al volstaan.
Worden de data van deze campagne gelinkt aan Groenblauw Peil en het pactportaal van het Lokaal Energie- en Klimaatpact?
Met het VK Tegelwippen willen we een breed publiek sensibiliseren en daarom houden we het administratieve luik voor iedereen zo eenvoudig mogelijk. Na de campagne worden alle inzendingen door particulieren gebundeld per gemeente en verwerkt binnen het groenblauwpeil. Overheden dienen nog steeds apart de info van hun onthardingsprojecten door te geven.
Kunnen we als gemeente zicht krijgen op het aantal inzendingen in onze gemeente?
Ja. Als je graag het aantal inzendingen en gewipte tegels per doelgroep wilt ontvangen, dan stuur je een mailtje naar Aline@breekijzer.be. Zij bezorgt je op twee momenten tijdens de campagne een overzicht van jouw gemeente.

Tegelteller

Tegels gewipt