Tegelwipper van de maand

Elke maand, met uitzondering van juli, selecteert een jury op basis van de inzendingen van de voorbije maand de leukste en meest inspirerende onthardingsactie. Deze ‘tegelwipper van de maand’ wint een leuk prijzenpakket. De bekendmaking van de winnaar vindt telkens plaats rond de laatste dag van de maand. Meer details over de winnaar en zijn inzending, lees je achteraf op deze ‘wall of fame’! 

Wie?

Sint-Calasanz Basisschool in Stabroek (interview met directrice Elke Peeters)

Aantal uitgebroken tegels

8250

Wat motiveerde jullie om te gaan tegelwippen?

Er waren verschillende redenen om aan de slag te gaan. De leerlingenraad vroeg om de speelplaats een make-over te geven, en deelde zelfs een aantal eerste ideeën om de speelplaats leuker en aantrekkelijker te maken. Ook als school hadden we al lang de ambitie om de speelruimte aan te pakken, zodat dit het spel positief zou beïnvloeden.

Daarnaast kampten we met waterinfiltratieproblemen. Bij hevige regen moesten we het water zelf afvoeren naar de putjes en was het soms moeilijk om te spelen tussen al die plassen. In de zomer was er ook te weinig schaduw op de speelplaats, en dat zorgde voor hittestress.

We waren erg ambitieus en wilden zowel de kleuterspeelplaats als die van de basisschool aanpakken. Uiteindelijk hebben we dit in twee fasen gerealiseerd.

Hoe hebben jullie het aangepakt?

We zijn een MOS-traject gestart, waarbij we onder andere werkten rond ‘outdoor education’. Tijdens dit traject kregen we ook tips over leerling- en ouderparticipatie, en dat is een belangrijk onderdeel van het project. De leerlingenraad heeft bijvoorbeeld met een bevraging gepolst naar de wensen van de leerlingen. De ouders hebben geholpen met het tegelwippen en het planten van hagen, terwijl de verdere aanleg door professionals is uitgevoerd.

Om dit project mogelijk te maken, moest het natuurlijk financieel haalbaar zijn. De ouderraad heeft een bijdrage geleverd, de school zelf ook, en daarnaast hebben we een subsidie gekregen via het ‘Groene Oases’-project van Regionale Landschappen.

Wat komt er in de plaats van de tegels?

We hebben ruimte gecreëerd voor groene hoekjes met verschillende soorten planten, een speeltuig, een ondergrond van zand en houtsnippers, een arena, enz. De arena wordt gebruikt om te spelen, maar ook om les te geven, een toneelstuk op te voeren en samen te komen met de hele school. Op de kleuterspeelplaats hebben we daarnaast twee regenwaterputten en infiltratiebekkens voorzien.

Een tip voor andere tegelwippers?

Durf er volledig voor te gaan! Laat je vooral bijstaan door partners met kennis van zaken. Je leert enorm veel en het geeft je de handvaten om in de toekomst zelf aan de slag te gaan.
En, niet te vergeten: omring je met een gemotiveerd team! Dat maakt een groot verschil.

Tegelteller

GEWIPTE TEGELS IN 2024

GEWIPTE TEGELS IN TOTAAL