Tegelwipper van de maand

Elke maand, met uitzondering van juli, selecteert een jury op basis van de inzendingen van de voorbije maand de leukste en meest inspirerende onthardingsactie. Deze ‘tegelwipper van de maand’ wint een leuk prijzenpakket. De bekendmaking van de winnaar vindt telkens plaats rond de laatste dag van de maand. Meer details over de winnaar en zijn inzending, lees je achteraf op deze ‘wall of fame’!

Wie?

Katrien Van Riet uit Dendermonde

Aantal uitgebroken tegels

230

Wat motiveerde jou om te gaan tegelwippen?

Ik ben in mijn vrije tijd veel bezig met natuur en milieu. Ik heb een kleine moestuin en ben lid van Velt en Natuurpunt. Het is een thema dat me sterk bezighoudt.

Twee jaar geleden zijn we in ons huidige huis komen wonen. De gevel is direct aan de straatkant, en het leek me leuk om een stukje van het voetpad in te ruilen voor wat groen.

Ik heb een aanvraag gedaan bij de stad Dendermonde om een geveltuin aan te leggen. De stad breekt de tegels uit en vult de grond aan. Daarna kun je zelf de planten plaatsen en kiezen of je een klimhulp wilt of niet. Voorlopig hebben we nog geen klimplant omdat onze gevel nog gerenoveerd wordt, maar na de renovatie komt die er zeker. Het is ook via de stad dat ik het VK Tegelwippen leerde kennen. Toen ik een aanvraag deed voor een geveltuin, hebben zij mij van de campagne op de hoogte gebracht.

In de achtertuin hebben we ook tegels gewipt. Er was een gigantisch groot terras en een schuur. De schuur hebben we volledig afgebroken. We hebben er plantjes gezet en een regenwaterput voorzien. Het te grote terras hebben we gedeeltelijk uitgebroken en we hebben ook groen voorzien in de plaats.

Hoe heb je het aangepakt?

We hebben de schuur afgebroken en ook de fundering uitgebroken, een stevige klus! Ook het terras hebben we gedeeltelijk opgebroken. In de zomer werken we hier nog verder aan, de tegels zijn er allemaal uit, maar de verharding onder de tegels moet nog verwijderd worden.

Wat komt er in de plaats van de tegels?

Ik heb zelf uitgezocht welke plantjes ik zou plaatsen. Het was belangrijk voor mij dat het zoveel mogelijk inheemse en biologisch gekweekte plantjes zijn. Aangezien ik lid ben van Velt, kon ik daar inspiratie op doen. Ik kocht ook bloembollen via hun jaarlijkse actie. Waar vroeger de schuur stond hebben we ook een regenwaterput voorzien.

Een tip voor andere tegelwippers?

  • Gewoon eraan beginnen. Zodra je een idee hebt, kan je aan de slag en beginnen uitbreken. Het is ook pas dan dat je weet wat er onder al die verharding zit.
  • Kies voor planten die bijdragen aan de biodiversiteit. Wij hebben onder andere een krentenboom geplant zodat vogels hun weg vinden naar onze tuin.
  • Hergebruik de tegels die je uitgebroken hebt. Wij hebben er samen met de kinderen insectenhuisjes mee gemaakt.

Tegelteller

GEWIPTE TEGELS IN 2024

GEWIPTE TEGELS IN TOTAAL