Tegelwipper van de maand

Elke maand, met uitzondering van juli, selecteert een jury op basis van de inzendingen van de voorbije maand de leukste en meest inspirerende onthardingsactie. Deze ‘tegelwipper van de maand’ wint een sponsorpakket, dat o.a. bestaat uit bloemenzaad en ander tuinmateriaal. De bekendmaking van de winnaar vindt telkens plaats rond de laatste dag van de maand. Meer details over de winnaar en zijn inzending, lees je achteraf op deze ‘wall of fame’!

Wie?

Buurtbewoners uit Leut (Maasmechelen), Interview met Sonja Kuypers

Aantal uitgebroken tegels

4040

Wat motiveerde jullie om te gaan tegelwippen?

Claudia en ik waren op een avond aan het brainstormen over meer groen in onze straat in Leut. Ons dorp was zeer ‘beklinkerd’, en we wilden de omgeving graag opfleuren. We begonnen te fantaseren over hoe mooi het zou zijn als er overal mooie bloemen zouden groeien, zoals bijvoorbeeld de tuinstraten in Antwerpen.

Hoe hebben jullie het aangepakt?

Het is begonnen als een buurtinitiatief, vervolgens hebben we de gemeente betrokken. We hebben ons geïnformeerd over de mogelijkheden. Ze waren erg enthousiast en hebben zelfs een tegeltaxi ter beschikking gesteld tijdens het tegelwipweekend.

Om de buren mee te krijgen, hebben we eerst een infomoment georganiseerd waar we de regels en mogelijkheden hebben toegelicht. Het infomoment vond plaats aan het kasteel in Leut. Het was een mooie dag. Er kwamen een 10-tal gezinnen langs, later zijn er nog gezinnen aangesloten.

We hebben ook folders en affiches gemaakt en onze contactgegevens gedeeld zodat mensen met vragen ons konden bereiken.

Vrijdag de 13e begon ons tegelwipweekend. Er dat zorgde voor heel wat bedrijvigheid in ons dorp. Steenpuin en klinkers konden we kwijt op het kerkplein. De gemeente voerde dit weg met haar tegeltaxi. Er hing een fijne sfeer. Iedereen hielp elkaar. Zo was er iemand die met zijn aanhangwagen steenpuin en klinkers ging ophalen bij bewoners die wat verder van het kerkplein woonden. Door het tegelwippen leerden de buurtbewoners elkaar beter kennen en zijn er nieuwe vriendschappen ontstaan. De WhatsAppgroep die voor het tegelwippen werd aangemaakt, is nog steeds actief.

Zondagmiddag, toen bijna iedereen klaar was, zijn we met de buurt samengekomen op het kerkplein en hebben we een buurtfeestje georganiseerd. Zo konden we samen een pintje drinken en klinken op onze prestaties. Dat heeft ook heel wat pers gelokt, wat we niet hadden verwacht.

Wat komt er in de plaats van de tegels?

Iedereen mocht zijn eigen plantenkeuze maken. Maar we hadden wel informatie gekregen van Natuurpunt over welke planten waar (zon/schaduw) konden staan en er werd rekening gehouden met insecten en bijen. De ene bewoner koos voor lavendel, de andere voor heel kleurrijke bloemen. Er werden ook heel wat plantjes uitgewisseld tussen de buren. Met een grote diversiteit aan planten als eindresultaat.

Een tip voor andere tegelwippers (buurt- of straatverenigingen)?

Het is belangrijk om goed te informeren en om op tijd te beginnen. Bij ons was het erg kort dag; er zaten maar 14 dagen tussen het infomoment en het tegelwipweekend en er moesten nog affiches en folders gemaakt worden. Maar het is uiteindelijk heel goed gegaan en iedereen heeft er een goed gevoel aan over gehouden.

Vergeet ook niet te vieren wat je bereikt hebt! Het buurtfeest op zondag was erg leuk en heeft de buurt nog dichter bij elkaar gebracht.

Tegelteller

Tegels gewipt