Tegelwipper september 2023

Wie?

Sara Knaeps uit Mechelen

Aantal uitgebroken tegels

550

Wat motiveerde jou om te gaan tegelwippen?

We zijn twee jaar geleden verhuisd en toen was dit een volledig betegelde achtertuin. Ik ben onlangs bevallen en we wilden dat ons kindje in het gras kan spelen in plaats van op een koer. Wij zien vooral voordelen aan een groenere tuin en meer natuur in de stad.

Hoe heb je het aangepakt?

Ik was toen hoogzwanger, maar de hele familie is ons komen helpen. Het waren vier zeer leuke dagen. De eerste dag hebben we alle tegels eruit kunnen halen, maar daarna kwam het zware werk en zijn we nog twee dagen bezig geweest om de stabilisé (het steenpuin, nvdr.) weg te krijgen. Ook het afvoeren van het puin was redelijk zwaar. Een deel van de kleine steentjes hebben mijn schoonouders hergebruikt. De tegels hebben we op tweedehands.be gezet, maar daar was weinig interesse voor. Het meeste puin hebben we uiteindelijk naar het containerpark gebracht.

Wat komt er in de plaats van de tegels?

Een heleboel bloemrijke struiken en planten. Centraal in ons stadstuintje, waar er momenteel nog tegels liggen, willen we ook nog gras zaaien. En langs de zijkanten houden we het op wilde beplanting.

Een tip voor andere tegelwippers?

Het is een leuke familiebezigheid die zorgt voor super gezellige dagen. Het werk op zich is niet te onderschatten, maar het resultaat geeft wel heel veel voldoening.

Tegelteller

Gewipte tegels in vlaanderen