Tegelwipper mei 2023

Wie?

Directeur Raf Vangeel met Basisschool Herx uit Herk-de-Stad

Aantal uitgebroken tegels

1100

Wat motiveerde jullie om te gaan tegelwippen?

We hadden al een groot groen domein en hebben een paar jaar geleden, tijdens de coronacrisis, beslist om daar verder op in te zetten. Tijdens de eerste lockdown, toen het heel warm was, hebben we buiten les gegeven. En het is ook gewoon leuk voor de kinderen om buiten te kunnen spelen.

We hebben samengewerkt met de provincie Limburg en gebrainstormd met de ouders, het personeel en de kinderen van onze school. We kwamen overeen dat we het hele gebied van de school zouden vergroenen. Concreet hebben we zowel grotere delen op de speelplaats als kleinere eilandjes onthard. We hebben inheemse bomen aangeplant voor wat schaduw en enkele snoepplanten zoals aardbeien en frambozen. Er werden ook enkele paadjes aangelegd.

Hoe hebben jullie het aangepakt?

Eerst hebben we een aannemer geselecteerd. Hij heeft het robuuste werk gedaan, zoals het beton verwijderen. Daarna werd er teelaarde aangevoerd. We hebben samen met de kinderen en een groenaannemer bomen en struiken geplant. De kinderen hielpen dan met harken en er waren kruiwagens en bolderkarren. De groenaannemer gaf ook uitleg over het planten, bijvoorbeeld waar ze moesten staan om voldoende zonlicht te krijgen of de tussenafstand. Dit hebben we gedaan met een soort beurtrol met halve klassen of in kleinere groepjes.

Wat komt er in de plaats van de tegels?

De tegels hebben plaatsgemaakt voor een groene speelplaats. Een aangename plek voor de kinderen, die we ook samen met hen onderhouden. Zo is er iedere week een klas verantwoordelijk voor het buitengedeelte. Ze staan dan in voor de moestuin en geven de planten water.

We hebben op onze speelplaats enkele grotere bomen, zoals eiken en paardenkastanjes. In de herfst verzamelen we de bladeren en dan gebruiken we ze als bodembedekker in de bloembakken.

Momenteel is het moestuintje heel populair. We hebben zonnebloemen geplant en elk kind krijgt een zonnebloem mee naar huis. Hier wordt dan een wedstrijd rond gehouden. Ze kunnen foto’s doorsturen van hun zonnebloemen en filmtickets winnen. Ook voor Moederdag hadden we een cadeautje gemaakt met bloemenzaadjes. We zijn dus veel bezig met onze groene speelplaats en koppelen er telkens iets pedagogisch aan. Zo leren de kinderen samenwerken met elkaar én met de natuur.

Een tip voor andere tegelwippers?

Zoveel mogelijk ontharden samen met de kinderen. Dat werkt voor hen motiverend en maakt het meteen levensecht!

 

Speelplaats Basisschool Herx
Speelplaats Basisschool Herx

Tegelteller

Tegels gewipt in vlaanderen