Tegelwipper augustus 2023

Wie?

Larissa Grauwels uit Rotselaar.

Aantal uitgebroken tegels

500

Wat motiveerde jou om te gaan tegelwippen?

Ik werk bij de gemeente Rotselaar en binnen de gemeente is er veel ambitie om te ontharden op het openbaar domein. Dat heeft mij aangezet tot mijn eigen project. Verder deel ik de visie dat ontharden nodig is. Ik vind het belangrijk dat water kan insijpelen in de bodem.

Hoe heb je het aangepakt?

Een tijdje geleden hebben we een huis gekocht met veel verharding rond de deur. Toen we het huis renoveerden, hebben we ineens ook de buitenkant aangepakt. Ik maakte hiervoor een ontwerp en zat samen met een aannemer. Sommige dingen heb ik ook zelf gedaan, zoals de ronde stapstenen leggen. Die werden proefondervindelijk geplaatst, we hebben gekeken waar ze nodig waren. Ik heb lang geleden ook een cursus tuinaanleg gevolgd dus dat kwam goed van pas!

Het huis zelf is een oude boerderij. Voor de stabiliteit hebben we extra fundering voorzien rond het huis. Dat voelde een beetje dubbel omdat je meer gaat verharden, maar het is puur voor de stevigheid van het huis!

Wat komt er in de plaats van de tegels?

We hebben de verharding vervangen door een groenere tuin, met stapstenen en een karrenspoor. In onze tuin hebben we inheemse planten staan. Die hebben we leren kennen via het Regionaal Landschap Noord-Hageland. En in ons terras hebben we een groot gat geboord waar nu kruiden groeien. Verder zaai ik elk jaar bloemzaden voor wat vrolijke kleuren in mijn tuin.

Een tip voor andere tegelwippers?

Zoveel mogelijk ontharden! Ik vind het leuk om advies te geven aan vrienden die me hun tuinontwerp laten zien. Bijvoorbeeld door stapstenen te plaatsen of een karrenspoor aan te leggen in plaats van een hele oprit te verharden. Alle kleine beetjes helpen!

Tegelteller

Gewipte tegels in vlaanderen