Tegelwipper april 2023

Wie?

Eveline, samen met vriend Tim en baby Jeanne uit Gentbrugge

Aantal uitgebroken tegels

440

Wat motiveerde jullie om te gaan tegelwippen?

Twee jaar geleden kochten we ons rijhuis. De tuin was volledig verhard. Meer terras dan tuin dus. Omdat we allebei erg van groen houden, werd het voor ons een prioriteit om er een tuin met plantjes van te maken.

Hoe hebben jullie het aangepakt?

Tim heeft een boor gehuurd en op een paar dagen tijd 440 tegels gewipt. We hadden gehoopt dat de klus daarmee geklaard zou zijn, maar er bleek nog een betonlaag van 20 cm onder te zitten. Om die los te krijgen, hebben we nog een andere boor gehuurd.

De tuin lag op een gegeven moment vol met betonblokken. Eerst dachten we van het restmateriaal borders te maken maar uiteindelijk hebben we een container gehuurd om alles, samen met de hulp van vrienden, af te voeren. Nadien hebben we ook tuinaarde laten aanvoeren. En dat allemaal met kruiwagens door de gang van ons huis!

Wat komt er in de plaats van de tegels?

We hebben bij een tuincentrum een combinatie van verschillende, vooral inheemse, plantjes gekocht. In het najaar gaan we nog een boom planten. En van de bloembollen die we bij de geboorte van Jeanne hebben uitgedeeld, zijn er nog wat over dus die gaan ook nog in de grond.

Een tip voor andere tegelwippers?

Als je net zoals wij een grotere oppervlakte gaat uitbreken, trek er dan zeker voldoende tijd voor uit. Al bij al zijn we er toch een paar weken mee bezig geweest. Bij een 100 jaar oud stadstuintje zoals dat van ons weet je nooit wat je tegenkomt. Onder de laag beton vonden we een grondwaterput, een valies en een hele oude schoen. Om maar te zeggen: je kan wel eens voor verrassingen komen te staan!

Tegelteller

Tegels gewipt in vlaanderen