Ruimte voor water

Impact

Hoeveelheid tegels:
Makkelijk:
Groene impact:
Sociale impact:
Lannoo

Ruimte voor water

Bakken met regen of dorre droogte: het weer in België vervalt de laatste jaren steeds meer in een van deze extremen. Het bezorgt vele tuiniers grijze haren, want hoe hou je in deze omstandigheden je voeten droog en je planten gezond?

Met een paar simpele ingrepen heb je een ‘sponstuin’: een tuin die water opvangt, vasthoudt en afgeeft aan de planten als het nodig is. Groenjournalisten Marc Verachtert en Bart Verelst schreven er een boek over en geven je tips om er zelf aan te beginnen.

Lannoo
Lannoo
Lannoo
Lannoo
“Het idee achter een sponstuin is eigenlijk vrij eenvoudig. We voeren nog te veel water van onze percelen af. Via het dak belandt het regenwater vaak rechtstreeks in de riolering, of blijft het water liggen op ons terras in plaats van in de bodem te trekken. Met al dat water zouden we de grondwaterreserve kunnen aanvullen en de planten in je tuin ook in droge periodes mooi kunnen houden. In een sponstuin zorg je dat het water maximaal kan indringen in de bodem. Dit doe je onder andere door zo weinig mogelijk te verharden. Jullie tegelwippers zijn dus al heel goed bezig!"
- Marc Verachtert, groenjournalist

Van jouw tuin een sponstuin te maken, kan al met een paar eenvoudige ingrepen. Marc kiest er een paar voor je uit.

Lannoo
Lannoo

MAAK JE TERRAS WAT KNUSSER

“Terrassen zijn heerlijke plekken om te vertoeven in je tuin, maar vaak wordt niet elk hoekje benut. Ik pleit daarom voor kleiner, maar beter. Zet het tuinmeubilair op je favoriete plaats op je terras. Trek een cirkel met krijt eromheen en neem een beetje marge. Zo zie je wat je aan verharding nodig hebt en waar je plaats kunt maken voor groen. Je hoeft niet alle verharding ineens weg te halen, je kan ook werken met groene vlekken waar je een fijne schaduwboom, een moestuintje of pluktuintje plant. Dit maakt je terras nog gezelliger en zorgt er ineens voor dat er water in de bodem kan sijpelen.”

LEG EEN BUIENBORDER AAN

“Een buienborder is een ondiepe geul naast je terras, tuinpad of oprit waar het regenwater tussen de planten kan stromen. Door bijvoorbeeld je dakafvoer er op aan te sluiten, kan je grote hoeveelheden regenwater in je tuinbodem laten indringen. In een buienborder blijft het water maar een paar uur staan, waardoor deze veilig is voor kinderen en huisdieren. Je kan de buienborder ook beplanten met planten die van een vochtige omgeving houden, zoals bijvoorbeeld kattenstaart, valeriaan of koninginnekruid.”

Lannoo
Lannoo

VANG WATER OP ALS HET VALT

“Hoe meer water je in je tuin opvangt, hoe beter. Vang water bovengronds op in een regenton, handig om de planten in je nieuw gewonnen stukje tuin te begieten. Sluit de regenpijp er op aan en zorg voor een overloop naar de tuin voor de momenten waarop het fiks regent. Soms hebben gemeenten speciale acties om regentonnen aan te kopen, informeer daar zeker eens op voorhand.”

VERZORG DE BODEM

“Heb je zojuist tegels gewipt of fundering verwijderd, geef dan ook even wat aandacht aan de bodem eronder. Doordat die een lange periode afgesloten was, is die vaak verdicht, en daardoor kan regenwater er niet goed indringen. Maak de bodem een beetje los met een pin of woelvork. En vergeet ook niet om je bodem te bedekken. Naakte aarde droogt snel uit door zon en wind en slibt bovendien dicht bij regenval. Bedek de bodem met wat snoeiafval of stro: de planten en het bodemleven gaan je dankbaar zijn!”

GEEF NIET TE VEEL WATER

“Je moet  de klimaatsterkte van onze inheemse tuinplanten niet onderschatten: die kunnen wel tegen een stootje. Ze hebben hun ingebouwde overlevingsmechanismes bij hitte en droogte. Als je ze vaak water geeft, blijven de wortels van planten hoog onder het oppervlak. Bij een nieuwe aanplant zorg je er natuurlijk voor dat deze een goede start heeft, maar laat de wortels na een tijdje hun eigen werk doen. Geef je de voorkeur aan planten die helemaal goed tegen droogte kunnen, kies dan voor soorten als ezelsoor, vetkruid of saliesoorten.”

Meer weten? Het ‘Zakboek voor de sponstuin’ van Marc Verachtert en Bart Verelst ligt nu in de winkel. (En het maakt deel uit van het sponsorpakket voor de tegelwipper van de maand 😉).

Tegelteller

Gewipte tegels in vlaanderen