Groen op school

Impact

Hoeveelheid tegels:
Makkelijk:
Groene impact:
Sociale impact:

Groen op school

Fijn fris op warme dagen, geen plassen water meer voor de deur na een regenbui, meer beestjes en meer speelmogelijkheden: de voordelen van een speelplaats met ruimte voor groen zijn eindeloos. Maar hoe begin je als school aan zo’n onthardingstraject?

Op de Go Talentschool in Zele en bij Stamina in Brugge voegden ze begin dit jaar de daad bij het woord, samen goed voor 11.264 gewipte tegels.

De plannen

“Onze school ligt, samen met basisschool Bunderbos, op een oude site in het centrum van Zele”, vertelt campuscoordinator Hans Maes van de Go Talentschool. “Met de tijd was er wat sleet gekomen op de speelplaats en de gebouwen. Met een aantal collega’s zijn we beginnen brainstormen: hoe kunnen we een nieuwe wind door de school laten waaien én de buurt daarbij betrekken? Al snel ontstond het idee om van onze betegelde speelplaats een buurtpark te maken. Dat park zou dan na schooltijd ook toegankelijk zijn voor de bewoners van de wijk. Niet iedereen hier heeft een tuin, en zo geven we de buurt een nieuwe groene long.”

De groenvlakken op de speelplaats zijn uitgetekend en worden uitgeslepen in Zele
De groenvlakken op de speelplaats zijn uitgetekend en worden uitgeslepen in Zele

In Brugge was het een verhuizing die de impuls gaf voor een grootschalige tegelwipactie. “Wij verhuisden twee jaar geleden vanuit ons oude gebouw in het centrum van Brugge naar de gebouwen in Assebroek”, aldus Nico Savels, coördinator van Stamina. “We wonnen daardoor veel ruimte, maar kregen er ook een volledig verharde speelplaats bij. Dat kon beter volgens ons. We zijn begonnen met een werkgroep: leerlingen konden daarin luidop dromen van hun ideale speelplaats. Die ideëen vormden de basis voor ons eerste plan.”

De groene speelplaats in wording bij Stamina in Brugge
De groene speelplaats in wording bij Stamina in Brugge

De financiering en uitvoering

Een van de grootste drempels voor het vergroenen van een speelplaats is de financiering. Ook in Zele en Brugge zochten ze naar geld om hun dromen waar te maken. “Via crowdfunding en het streekfonds Oost-Vlaanderen haalden we het eerste deel van ons budget binnen”, aldus Hans. “Dit investeerden we in een automatische poort om de buurt toegang te kunnen geven tot het toekomstige buurtpark. Via extra subsidies en werkingsmiddelen van de school hebben we voldoende bijeengehaald om de rest aan te pakken.”

Nico: “Met het plan van de werkgroep hebben we een startsubsidie van Stad Brugge binnengehaald. Aan de subsidie was ondersteuning door een tuinarchitect en het Landschap Bos en Natuur gekoppeld. Zo konden we onze eerste wilde ideëen omzetten naar concrete plannen. Na een laatste fondsenwervingsperiode zijn we dit schooljaar in gang geschoten met het uitslijpen van de tegels en het beton. Er kwamen twee buitenklassen en het planten deden we op onze jaarlijkse klusdag samen de ouders. Een aantal van hen heeft zelfs ook een wilgenhut gebouwd. Het resultaat mag er zijn, ik zie het elke dag groener worden.”

Ook in Zele steken ze binnenkort nog eens de handen uit de mouwen. “Dit voorjaar zijn de eilanden uitgeslepen en de speelheuvels zijn aangelegd. We gaan nog aanplanten, bomen toevoegen en speeltuigen plaatsen. De leerlingen van onze opleiding groenaanleg en beheer krijgen zo ineens praktijkervaring. Over een jaar zal het hele project afgerond zijn en kunnen we de buurt verwelkomen. Maar intussen worden onze inspanningen al wel opgemerkt: ons leerlingenaantal is het afgelopen jaar sterk toegenomen!”

Het uitslijpen van de tegels bij de Go Talentschool in Zele
Het uitslijpen van de tegels bij de Go Talentschool in Zele

Stappenplan voor een groene speelplaats

1) Begin met een visie en maak een gedegen plan.

2) Doe dit vooral met je team en betrek ook de leerlingen en ouders erbij.

3) Ga voor de financiën op zoek naar subsidies bij je gemeente of de Vlaamse regering. Zo wil de Vlaamse regering met de oproep ‘Natuur in je school’ bijdragen aan een natuurlijkere schoolomgeving. Meer informatie en de voorwaarden van deze subsidie vind je hier.

4) Zorg dat de aanleg voor een deel gebeurt met kinderen en ouders, zo voelen ze zich mede-eigenaar.

5) Zorg voor een feestelijke opening!

Tegelteller

Tegels gewipt